Hogyan éri meg beszélned a nehézségeidről?

Légy hiteles, azt add, amit ígérsz és csináld jól. Könnyű ezt jelmondatként leírni, de aki vezetett céget, az tudja, hogy a hétköznapok valósága tele van nehézséggel, küzdelemmel, amit nemigen illik megmutatni, kommunikálni azoknak, akik a legfontosabbak nekünk, a vásárlóinknak. Ám ha valódi üzleti értéked a hitelesség, bátran vállald fel azt is, ami nehéz, de ne akárhogyan!

 

Képzeld el azt, hogy az, akiben bízol, akit szeretsz, egyszer csak eléd áll, és azt mondja, nagy hülyeséget csinált. Ha ez a kapcsolat szoros, megbocsátasz, segítesz, és közösen igyekeztek átlendülni a nehézségeken és felszámolni a hülyeség következményeit. A céged és a vásárlóid között nincs ilyen szoros kapcsolat, ráadásul bármilyen „hülyeség” adódik – főleg, amikor nem a te hibádból – akkor is hajlamosak lehetnek téged okolni az ügyfelek.

 

Mit tegyél, ha baj van?

 

Ne ijedj meg, kezeld és beszélj róla! Kommunikálj! Először is, ha baj van (amit a vásárlóid veled összefüggésben annak értékelnek), még nagyobb bajt hozol a fejedre, ha letagadod, elmismásolod vagy csöndben vagy. Ha baj esetén nem te uralod a beszédtémát, veszítesz. Ugyanúgy, mint a politikai kommunikációban. De miért félünk a nehézségekről beszélni – céges közleményben, a sajtónak, a Facebook-on, a dolgozóknak, stb.? Mert attól félünk, hogy gyengének és kiszolgáltatottnak látnak, és ezt bizony egy márka soha nem vállalhatja fel! Ehelyett:

 

BESZÉLJ A MEGOLDÁSODRÓL!

 

Akár Te okoztad a „bajt”, akár nem, a vásárlók hálásak lesznek neked, ha megmutatod, HOGYAN küzdesz meg a nehézségekkel, a TE CÉGED milyen példát mutat. Vagyis a baj cselekvésre kell ösztönözzön, mégpedig oly módon, hogy a hitelességed és a cselekvőképességed legyen céges kommunikációd fókuszában. Mert ekkor nemcsak tompíthatod a nehézségeket, hanem meg is nyerheted magadnak a közönséged szimpátiáját. És ez bizony a bajban is üzleti előny!

 

 

2022.06.05.

Más is érdekel? Nézz szét!

Megismernél? Küldj üzenetet!

„El is határoztam most, hogy csak azt csinálom ezentúl, amiből hasznom lehet, amihez kedvem van, és ami jobbá, élvezetesebbé teszi majd az életet.”

Szoboszlay György főhadnagy a szovjet hadifogságban